Kaartin soittokunta ja Rakuunasoittokunta
Eino Tienari 3.12.2022
(julkaistu uudella one.com -ohjelmistolla)
Johdanto
Komiosaisessa Suomen sotilassoittokuntia esittelevässä kirjoitussarjassa tämä on toinen. Siinä esitellään Kaartin soittokunta ja Rakuunasoittokunta. Sarjan viimeisessä osassa tulevat olemaan esiteltänä Laivaston soittokunta ja varusmiessoittokunta.
Heiltä on kuultavissa sotilasmusiikkia ja viihdemusiikkia videoina.
3. Kaartin soittokunta
Musiikkimajuri Timo Kotilainen on ollut vuodesta 2021 alkaen Kaartin soittokunnan päällikkökapellimestari. Hän johti Laivaston soittokuntaa 22 vuotta: vuodet 1993–2015. Soittokunnan toinen kapellimestari on musiikkikapteeni Aino Koskela vuodesta 2021 alkaen oltuaan sitä ennen Rakuunasoittokunnan kapellimestari.
Kaartin soittokunta aloitti toimintansa Parolassa vuonna 1819 ja on siten Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ammattiorkesteri. Orkesterin alkuperäinen nimi oli Helsingin Opetuspataljoonan soittokunta. Toimintansa aikana soittokunnalla on ollut useita eri nimiä, sillä soittokunnan nimi on yleensä kytketty joukko-osaston nimeen ja sen muutoksiin. Nykyinen nimi sillä on ollut vuodesta 1990. Sitä ennen nimenä oli Helsingin varuskuntasoittokunta vuosina 1952 - 1990.
Kaartin soittokunta on tasavallan presidentin edustusorkesteri ja Puolustusvoimien edustussoittokunta. Soittokunnan puhallinorkesteri on koko soittokunnan soittavasta henkilöstöstä koottu noin 45-henkinen kokoonpano, joka esiintyy suurimmissa yleisötapahtumissa. Sillä on myös useita pienempiä kokoonpanoja.
Kaartin soittokunnan kunniamarssi on ”Suomen Tarkka-ampujapataljoonan marssi”. Marssin säveltäjää ei tiedetä, mutta sen sovitti Artturi Rope. Se määrättiin vuonna 1918 Valkoisen Kaartin Rykmentin kunniamarssiksi. Nykyinen Kaartin soittokunta oli siihen aikaan tuon rykmentin soittokunta. Puolustusvoimien kunniamarssi on ”Porilaisten marssi” Pacius-Leanderin sovituksen mukaan. Kappaleen loppuosan säveltäjäksi on arveltu kapellimestari Christian Fredric Kressiä. Sen sanat on kirjoittanut J. L. Runeberg ja ne on suomentanut Heikki Klemetti. Se on myös Suomen tasavallan presidentin kunniamarssi.
4. Rakuunasoittokunta
Sen päällikkökapellimestari on ollut musiikkimajuri Riku Huhtasalo keväästä 2013 alkaen. Hän oli aikaisemmin soittokunnan päällikkönä Satakunnan Sotilassoittokunnassa vuosina 2000 – 2013. Soittokunnan toinen kapellimestari on musiikkimajuri Tomi Väisänen vuoden 2021 alusta asti. Soittokuntaan kuuluu 34 soittajaa.
Tämän soittokunnan nimi oli vuosina 1944 – 1951 Uudenmaan Rakuunarykmentin soittokunta ja vuosina 1952 – 1989 Lappeenrannan varuskuntasoittokunta. Vuonna 2013 Rakuunasoittokuntaa vahvistettiin uusilla soittajilla kaksinkertaiseksi ja se nimettiin Maavoimien soittokunnaksi. Rakuunasoittokuntaan kuuluu myös varusmiesyhtye, joka soittaa kevyempää musiikkia.
Maavoimien esikunnan kunniamarssi on ”Suomalaisen ratsuväen marssi 30-vuotisessa sodassa”. Sen toinen nimi on ”Hakkapeliittojen marssi”. Sen sanat kirjoitti Zacharias Topelius ja suomensi Yrjö Weijola. Marssin säveltäjää ei tunneta. Se on myös Rakuunasoittokunnan kunniamarssi.
Tässä on Kaartin soittokunnan 4 videota ja niiden jälkeen Rakuunasoittokunnan 4 videota:
Video 1. Kaartin soittokunta esittää vuonna 2016 Jean Sibeliuksen säveltämän ”Jääkärien marssin” musiikkimajuri Pasi-Heikki Mikkolan johdolla (kesto 2½ minuuttia).
Video 2. Kaartin soittokunta esittää vuonna 2017 Toivo Kuulan säveltämän ”Nuijamiesten marssin” (kesto 2½ minuuttia).
Video 3. Kaartin torviseitsikko esittää syyskuussa 2021 Toivo Kuulan sävellyksen ”Soitto” (kesto 4 minuuttia).
Video 4. Kaartin soittokunnan pikkolot ja rummut esittävät syyskuussa 2021 perinteisen kappaleen ”The Downfall of Paris” (kesto 2 minuuttia).
Video 5. Rakuunasoittokunta esittää ”Suomalaisen ratsuväen marssin 30-vuotisessa sodassa” noin 1 vuosi sitten (kesto 3 minuuttia).
Video 6. Rakuunasoittokunta ja tenori Jyrki Anttila esittävät vuonna 2021 ”Sillanpään marssilaulun”, jonka säveltäjä on Aimo Mustonen (3½ minuuttia)
Video 7. Rakuunasoittokunta ja baritoni Ville Rusanen esittävät keväällä 2021 sota-ajan iskelmän ”Elämää juoksuhaudoissa” (3½ minuuttia).
Video 8. Rakuunasoittokunnan trumpettisekstetti esittää vuonna 2020 Händelin säveltämän kappaleen ”The Arrival of the Queen of Sheba” (kesto 4 minuutt