Iskelmälaulajia ja tanssiyhtyeitä Ruotsista ja Norjasta

Eino Tienari    23.3.2021             päivitetty 29.4.2021

KUULIJOILLE

Tähän konserttiin on otettu mukaan Sten&Stanley, Vikingarna, Sanna Nielsen (Ruotsi) sekä Kirsti Sparboe ja Alexander Rybak (Norja). He täydentävät aikaisemmissa blogin kirjoituksissa ”Löfgren, Ruotsi”, ”ABBA, Ruotsi”, ”Ruotsalaisia” ja ”Carola, Ruotsi” esiteltyä nykyisen ajan ja menneiden aikojen ruotsalaista iskelmämusiikkia. He kaikki saavat esittää kaksi laulua tässä konsertissa, paitsi että Kirsti Sparboe ja Alexander Rybak saavat laulaa niitä kolme.  Musiikkivideoita on siis yhteensä 12.

Minulla omat suosikkini heidän joukossaan ja voin ne kertoa. He ovat Sanna Nielsen ja Vikingarna. Kansainvälisillä levymarkkinoilla myydyin laulaja heistä on norjalainen Alexander Rybak.

Sten & Stanley -yhtye. Kuvan lähde on svenskadansband.se.

Sten & Stanley -yhtye. Kuvan lähde on svenskadansband.se.

Sten & Stanley

Kyseessä on ruotsalainen yhtye. Se perustettiin popyhtyeeksi Karlskogassa vuonna 1962. Heidän tyylinsä muuttui 1970- ja 1980-luvulla siten, että yhtye kehittyi tanssiyhtyeeksi. Niihin aikoihin he ottivat vaikutteita diskomusiikista. He esittivät coveria ja omaa materiaalia. Yhtyeellä on ollut monia kappaleita Svesktoppen-listalla. Yksi tunnetuimmista on ollut ”Jag vill var din, Margareta”.

Yhtyeen kokoonpano oli aluksi seuraava: Sten Nilsson, laulu; Stanlay Granström, kitara; Per Nilsson, basso; Ebbe Nilsson, urut ja piano; Bo Carlén, rummut. Heistä vain Sten ja Ebbe olivat enää mukana 2000-luvun kokoonpanossa. Uudet jäsenet ovat Alexander Nilsson, Stefan Kahl ja Johann Helander. Yhtyeen nimeä ei sen jäsenten vaihtumisen vuoksi kuitenkaan muutettu.

Video 1. Kappale  ”Santa Maria” nousi Ruotsin listoille heidän esittämällään äänilevyllä vuonna 1981. Tämä esitys on suora lähetys samasta kappaleesta.

Video 2. Seuraavalla videolla he esittävät kappaleen ”Spara dina tårar” televisiolähetyksessä vuonna 1990.

Video numero 1

Video numero 2

Tanssiyhtye Vikingarna vuonna 1988. Kuvan lähde on discogs.com.

Tanssiyhtye Vikingarna vuonna 1988. Kuvan lähde on discogs.com.

Vikingarna

Christer Sjögren syntyi vuonna 1950 Hagforsissa. Hän on ruotsalainen iskelmä- ja rock-laulaja. Vuonna 1978 hänestä tuli tanssiyhtyeen Vikingarna jäsen. Hän on tehnyt äänilevyjä sekä Vikingarna yhtyeen kanssa että yksinään solistina.

Vuonna 1973 eräs siihen asti soittanut yhtye otti uudeksi nimekseen Vikingarna. Sen kokoonpano oli silloin seuraava: Tord Sjöman, piano/urut; Christer Linde, trumpetti; Per- Anders Carlsson, rummut; Börje Gunnarsson, basso; Stefan Borsch, laulu. Vuonna 1976 yhtyeeseen tuli uusi jäsen: Tony Eriksson, saksofoni. Vuonna 1977 uudeksi trumpetin soittajaksi tuli Anders Erixon. seuraavana vuonna vaihtui yhtyeen laulusolisti Christer Sjögreniksi.

Vuonna 2004 yhtye lähti jäähyväiskiertueelle, mikä päätti bändin yli 40 vuotta kestäneen uran. Yli 10 vuotta myöhemmin yhtyeen toiminnan lopettamisen jälkeen se palasi uusitussa kokonpanossa. Nimeksi tälle yhtyeelle annettiin Nya Vikingarna

Video 3. Vikingarna esiintyvät vuonna 1989/1990 uuden vuoden gaalassa. Tässä Christer Sjögren ja Lotta Engberg laulavat yhdessä kauniin laulun "Save your love" duettona. Tällä paikalla aluksi ollut video "Tre röda rosor" vaihdettiin pois, koska uusi on parempi.

Video 4. Alkuperäisen kokoonpanon Vikingarna esiintyy seuraavassa live-videolla viimeisessä televisioesiintymisessään alkuperäisessä kokoonpanossa. Kuulemme tauottoman iskelmäketjun tutuista kappaleistaan. Loppuosassa kuulemme laulun "Tack och farväl" ikäänkuin läksiäisiksi.

Video numero 3

Video numero 4

Sanna Nielsen. Kuvan lähde on wiwibloggs.com.

Sanna Nielsen. Kuvan lähde on wiwibloggs.com.

Sanna Nielsen

Laulaja Sanna Nielsen syntyi vuonna 1984. Hän on kotoisin Bomöllasta Skånesta. Hän on osallistunut useita kertoja Melodifestivalen`iin. Hän on osallistuessaan aina päässyt finaaliin saakka, vaikka voittoa ei tullut ennen vuotta 2014.

Hän oli mukana 1. kerran vuonna 2001 kappaleella ”I går, i dag”. Vuonna 2003 hän esitti kilpailussa kappaleen ”Hela världen för mig”. Siitä tuli suosittu kansan parissa ja pysyi kauan listoilla. Vuonna 2005 hän esitti duettona Fredrik Kempen kanssa kappaleen ”Du och jag mot världen” ja vuonna 2007 yksin laulaen iskelmän ”Vågar du, vågar jag".

Vuoden 2014 Melodifestivalen´in Nielsen voitti kappaleella ”Undo” ja edusti Ruotsia Eurovision laulukilpailussa Kööpenhaminassa sijoittuen kolmanneksi.

Video 5. Melodifestivalen 2003 ja Sanna Nilsenin kappale ”Hela världen for mej”. Sen hän esitti myöhemmin Eurovision laulukilpailussa.

Video 6. Tällä videolla on Sanna Nielsen Eurovision kilpailuissa esittämä kappale ”Undo”. Otetaan siitä kilpailussa esitetyn version tilalle myöhemmin tehty mielestäni kauniimpi video. 

Video numero 5

Video numero 6

Laulaja Kirsti Sparboe. Kuvan lähde on gallery.action.

Laulaja Kirsti Sparboe. Kuvan lähde on gallery.action.

Kirsti Sparboe

Kirsti Sparboe syntyi vuonna 1946. Hän on norjalainen laulaja ja näyttelijä. Kirsti Sparboe oli suosituimmillaan vuosikymmenen ajan vuodesta 1965 alkaen. Hän on musiikin lisäksi ollut näyttelijänä teatterissa niin musikaaleissa kuin näytelmissä.

Hän on myös osallistunut monta kertaa Norjan euroviisukarsintaan. Hän on voittanut kilpailun neljä kertaa. Eurovision laulukilpailuun hänet on lähetetty kolme kertaa: 1965, 1967 ja 1969. Niissä kilpailuissa hän ei kuitenkaan menestynyt erityisen hyvin. Kotimaassaan Norjassa hän oli suosittu esiintyjä.

Video 7 A. Tässä videossa on kilpailuesitys Norjan Eurovisiokarsintojen kilpailusta vuonna 1965 Norjan Televisiossa. Kirsti Sparboe esittää siinä kappaleen ”Karusell” ja voittaa sillä tuon kilpailun.

Video 7 B. Seuraavana vuonna 1966 Kirsti Sparboe osallistui samaan kilpailuun kappaleella "Gi meg fri", mutta jäi toiseksi. Se ei siis päässyt edustamaan Norjaa, mutta se kannattaa kuunnella 29.4.2021 lisättynä uutena kappaleena. Sen  englanninkielisen käännöksen saa poistettua osoittamalla ruudun alareunaa.

Video 8. Kirsti Sparboe esittää kappaleen ”Livet er herlig” vuonna 1979.

Video numero 7 A

Video numero 7 B (uusi)

Video numero 8

Alexander Rybak. Kuvan lähde on eurovision.tv.

Alexander Rybak. Kuvan lähde on eurovision.tv.

Alexander Rybak

Tämä suosittu norjalainen laulaja syntyi vuonna 1986 Valko-Venäjällä. Alexanderin vanhemmat ovat klassinen pianisti Natallja Valjantsinauna Rybak ja Ihar Aljaksandravitš Rybak, joka on tunnettu klassinen viulisti. 

Hän voitti vuoden 2009 Eurovision laulukilpailun Norjan edustajana. Hän oli itse säveltänyt ja sanoittanut esittämänsä kappaleen ”Fairytale” (suomeksi: satu).

Rybak on opiskellut Barratt Due Institute of Music -koulussa Oslossa 10-vuotiaasta lähtien. Vuonna 2006 Rybak voitti Kjempesjansen-kilpailun omalla kappaleellaan "Foolin'". Vuonna 2007 Rybak esitti viulistia Oslo Nye Teaterin näytelmässä Fiddler on the Roof ja voitti roolistaan Hedda-palkinnon. Myöhemmin tapahtuneen Euroviisumenestyksensä takia Rybak on ottanut pienen tauon opiskeluistaan instituutissa.

Video 9. Hän esittää voittajakappaleensa "Fairytale" seuraavalla videolla kymmenen vuotta myöhemmin vuonna 2019 Norjassa ulkoilmatilaisuudessa.

Video 10 A. Kappaleen ”Europe´s Skies” hän lauloi vuonna 2010. Sitä levyä on myyty paljon.

Video 10 B. Iskelmä "Funny Little World" julkaistiin vuonna 2009 samassa albumissa kuin Fairytale. Se nousi Norjan Single-listan kärkeen melko pian. Se on saanut paljon katsojia ja kuuntelijoita youtubessa.

Video numero 9

Video numero 10 A

Video numero 10 B

Jaa tämä sivu