Eino Tienari 10.9.2022
Johdanto
Olen valinnut 12 veistosta tai patsasta katsottavaksi). Niiden tekijät on esitelty tekstissä ”Kuvanveisto 2” blogissani aikaisemmin. Halusin patsaita myös Helsingin ulkopuolelta mukaan tähän verkkonäyttelyyn.
Kuvanveistäjinä ovat samat henkilöt kuin kirjoituksessa ”Kuvanveisto 2”. He ovat Nina Sailo, Jussi Vikainen, Kalervo Kallio, Sakari Tohka, Essi Renwall, Osakari Jauhiainen, Eila Hiltunen, Ensio Seppänen, Raimo Metsänheimo, Kauko Räsänen, Laila Pulliainen ja Tapio Junno.
Kuva 1. Kalervo Kallio: Uudisraivaajapatsas
Patsas on Halikossa Salossa. Se on vuodelta 1963. Patsaan pystyttäminen sai alkunsa maanviljelijä Oskari Isotuvan aloitteesta.
Kuva 2. Nina Sailo: Lotta Svärd -patsas
Se sijaitsee puistikossa Lappeenrannan keskustassa lähellä suojeluskuntatalona toiminutta kivirakennusta. Se on pystytetty vuonna 1985. Veistoksen korkeus on 179 cm. Patsaan mallina oli patsaan lahjoittaja Pauli Talvion vaimo Mirjami Talvio.
Samanlainen Nina Sailon patsas pystytettiin lisäksi kahteen muuhun paikkaan Suomessa. Ne ovat Turussa Tuomaanpuistossa ja Tuusulassa Lottamuseon puutarhassa
Kuva 3. Jussi Vikainen: Summan taistelun muistomerkki
Veistos sijaitsee Turussa Kupittaankadun ja Itäisen pitkäkadun välissä Kupittaankentällä. Muistomerkki paljastettiin vuonna 1965 Varsinais-Suomen Summan perinnetoimikunnan toimesta talvisodan taistelujen muistoksi.
Veistoksessa on kuvattuna sekä tykistön pommituksesta aiheutunutta tuhoa että ehjänä säilyneiden graniittipylväiden edustamaa toivoa.
Kuva 4. Sakari Tohka: Kaksi enkeliä
Veistos sijaitsee Kuopiossa Itkonniemen Jönköpingin päiväkodin pääoven vieressä.
”Sakari Tohkan veistokset ovat rosoisia, valoisia ja rytmikkäitä vastapainona kuvanveiston tiukalle klassismille.”
Kuva 5. Essi Renwall: Kala ja poika
Veistos on Elannon puistikossa Helsingissä. Se on tehty vuonna 1936.
Veden suuren kulutuksen ja likaantumisen vuoksi suihkukaivo jätettiin myöhemmin kuivilleen ja veistos siirrettiin varastoon. Keväällä 2004 suihkulähteen korjauksen ja vesitekniikan uudistamisen yhteydessä teos palautettiin takaisin paikoilleen.
Kuva 6. Oskari Jauhiainen: Mikael Agricola
Patsas on Turun tuomiokirkon edustalla ja se on pronssiveistos. Teos paljastettiin vuonna 1952.
Tätä teosta pidetään Jauhiaisen ensimmäisenä valtakunnallisesti merkittävänä veistoksena.
Kuva 7. Eila Hiltunen: Menneet ritarit
Veistos on Helsingissä Pikkuparlamentin puistossa. Se on yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden muistomerkki. Se on tehty vuonna 1982.
Ehdotuksen patsaasta teki Naisjärjestöjen keskusliitto. Teos sijoitettiin nykyiselle paikalleen vuonna 2006.
Kuva 8. Ensio Seppänen: Rajaleikki
Torniossa Suomen ja Ruotsin rajan läheisyydessä on teos, joka kuvaa kahta poikaa ja yhtä tyttöä sillanrakennuspuuhissa.
Patsaan jalustassa lukee teksti: ”Tornå 1621-1971 för god grannsamja. Norbottens län”. Teos on pystytetty vuonna 1971.
Kuva 9. Raimo Metsänheimo: Rupikonna
Oulussa Uudenkadun varrella keskikaupungilla oleva teos ”Rupikonna” on paljastettu vuonna 1983. Se on pronssia ja on valettu.
Sen mitat ovat 80, 100 ja 140 cm. Veistokseen liittyy vesiallas.
Kuva 10. Kauko Räsänen: Merestä noussut
Tämä veistos paljastettiin vuonna 1975 Helsingin Itä-Pasilassa Junailijan aukiolla. Se on noin 1,5 metriä korkea ja esittää istuvaa, jäseniään ojentelevaa nuorta naista.
Räsänen teki veistoksesta kipsimallin jo 1953, mutta se valettiin pronssiin vasta 1974. Sen jälkeen Helsingin kaupunki osti veistoksen, jonka toinen nimi on ”kylpijä”.
Kuva 11. Laila Pullinen: Itämeren tytär
Teos on Helsingisssä Maila Talvion puistossa, Meilahdessa. Se on julkisettu vuonna 1971. Itämeren tytär on muistomerkki kirjailija ja kulttuurivaikuttaja Maila Talviolle.
"Teoksessa Itämeren tytär on voimakas erilaisten pintojen muodostama jännite. Veistoksen kaarevan ulkopinnan sileys kohtaa kaartuessaan sisäänpäin arvaamattoman ja karkean poimutuksen."
Kuva 12. Tapio Junno: Häikäistynyt
Veistos sijaitsee Tapiolassa Heikki von Herzenin aukion porrastasanteella. Taidetta Tapiolaan -yhdistyksen kaupungille lahjoittama veistos on omistettu Tapiolan perustajiin kuuluvalle Heikki von Herzenille.
Veistoksessa kasvoton mies jähmettyy sokaisevana hohtavan valon alla. Teos paljastettiin Tapiolan 40-vuotisjuhlaviikolla vuonna 1992.