Kuva 1. Rajan Nuorten Kimara Voltti 2017-tapahtumassa Lappenrannassa. Kuvan lähde on cision.com/fi/suomen-nuorisoseurat.

Kuva 1. Rajan Nuorten Kimara Voltti 2017-tapahtumassa Lappenrannassa. Kuvan lähde on cision.com/fi/suomen-nuorisoseurat.

Suomalaisia kansantansseja

Eino Tienari      2.6.2022         (päivitetty 10.6.)

Suomalaisia juhlia, joissa on kansantanssia

Vuonna 2022 on tulossa mm. seuraavat juhlat ja tapahtumat:

4.6. klo 14.00 Helsinki, Seurasaari: Esiintyjä on kansantanssiryhmä Tanhu-Visa.

10.6. – 12.6. Hyvinkää: ”Hoijakka” on Karjalaisen Nuorisoliiton ja Suomalaisen Kansantanssin Ystävien yhteinen kesäjuhla.

15.6. – 19.6. Tampere: ”Pispalan Sottiisi” on Suomen Nuorisoseurojen ja Tampereen kaupungin yhteisesti järjestämä kansantanssifestivaali.

24.6. klo 17.00 Helsinki, Seurasaari: ”Seurasaaren juhannusvalkeat” sisältää musiikki- ja kansantanssiesityksiä.

2.7. klo 17.00 "Kiikoisten Purpurit" järjestetään Kiikoisten seurantalon ja Myllymäen torpan ympäristössä.

3.7. klo 13.00 Inkoo: SamStämt 2022 on suomenruotsalaisen kansantanssin ja kansanmusiikin konsertti.

11.7. – 16.7. Kaustinen: ”Kaustisen kansanmusiikkijuhlat” on kansainvälinen kansanmusiikin ja kansantanssin tapahtuma.

9.9. klo 20.00 Rovaniemi: Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä esiintyy kansantanssiryhmä Siepakat.

9.9. - 11.9. Rovaniemi: Jutajaiset on kansanmusiikin ja kansantanssin tapahtuma.

29.10. klo 18.00 Turku: Turun Kansantanssin Ystävien 50-vuotisjuhlanäytös Logomo-salissa.

Tämä kirjoitus on jatkoa Viron kansantansseja koskevalle blogini artikkelille ”Kansantanssit” 18.10.2020.

Kansantanssivideoita

Joensuussa toimii kansantanssiseura Motora. Sillä on useita kansantanssin harrastusryhmiä eri ikäryhmille lapsista aikuisiin. Videolla 1 Motoran Kapsakat esittää vuonna 2013 Tiina Mensosen sommitteleman esityksen ”Jablotska ja Repolainen”.

Hollolassa toimii kansantanssiseura Matit ja Maijat. Myös sillä on ryhmiä eri ikäryhmille lapsista aikuisiin. Videolla 2 Hollo & Martta Folk-festivaaleilla 2012 Hollolassa esitetään tanssisikermä.

Video 1. Motoran Kapsakat – Jablotska ja Repolainen (6 minuuttia). Se on katrilli Repolan kylästä.

Video 2. Matit ja Maijat – 2012 Hollolassa esitetty, musiikkina Hyljekoukku (7 minuuttia).

Helsingissä toimii tanssiseura Seurasaaren Kansantanssijat. Se on perustettu vuonna 1970. Seuran periaatteena on luoda perinteitä kunnioittaen kansantanssiesityksiä, mutta myös muuta tanssia. Videolla 3 he esittävät Juhannusvalkeilla 2017 kappaleen Helsinki-polkka.

Nurmijärvellä toimii Tanssi- ja Musiikkiyhdistys, joka järjestää kansantanssiesityksiä. Heillä on kaksi esiintyvää tanssiryhmää, joiden nimet ovat Pörriäiset ja Hyrrät. Heillä on myös kansantanssin lastenryhmiä. Videolla 4 Pörriäiset-ryhmä esittää vuonna 2018 Nurmijärven monitoimitalossa kappaleen Åwallin menuetti ja polska

Video 3. Seurasaaren Kansantanssijat – Helsinki-polkka (3 minuuttia).

Video 4. Nurmijärvi, Pörriäiset – Åwallin menuetti ja polska (6 minuuttia).

Kauniaisissa järjestettiin vuonna 2016 kansantanssitapahtuma GraniFolk. Sen pääjuhlassa esiintyi useita kansantanssiryhmiä yhdessä suurella urheilukentällä. Videolla 5 on kappale Koiviston polska tuosta pääjuhlan esityksestä. Tapahtuman järjestäjinä olivat useat Suomen kansantanssin järjestöt yhdessä.

Tampereella on kansantanssitapahtumassa Pispalan Sottiisi järjestetty lasten ja nuorten kansantanssiryhmien valtakunnallinen katselmus Tanssiralli. Videolla 6 on koottu peräkkäin vuonna 2016 usean eri ryhmän esityksiä niin, että kunkin ryhmän nimi näkyy videolla. Tapahtuman järjestäjä on Suomen Nuorisoseurajärjestö. 

Video 5. GraniFolk 2016 – Koiviston polska (3 minuuttia).

Video 6. Pispalan Sottiisi, Tanssiralli – useita ryhmiä ja esityksiä (6½ minuuttia).

Oulussa toimii Oulunsuun Nuorisoseuran alaisuudessa kansantanssiryhmä Polokkarit. Se valittiin vuonna 2016 Vuoden Kansantanssiyhtyeeksi. Videolla 7 he esiintyvät Folklandia-risteilyllä saman vuonna. Koreografia on Hanna Poikelan.

Rovaniemellä on kaksi kansantanssitoimijaa, jopista toinen on Rimpparemmi. Valitsin tarkoituksella tähän Siepakoiden esityksen. Vanhemmat Siepakat valittiin vuoden 2018 kansantanssiyhtyeeksi. Siepakat järjestää toimintaa eri ikäisille kansantanssin harrastajille. Videolla 8 ”Siepakat Juniorit” esittää vuonna 2017 kappaleen Nappolska.

Video 7. Oulun Polokkarit Folklandialla – Höyläpolkka (2½ minuuttia).

Video 8. Siepakat Juniorit – Nappolska (4 minuuttia).

Kaustisilla on monipuolista toimintaa eri ikäisille kansantanssin harrastajille. Sitä järjestää Kaustisen Nuoriseuran Ottoset. Se järjestää myös kansanmusiikkitoimintaa. Videolla 9 esiintyy Hollolassa vuonna 2012 kansantanssiryhmä PikkuOttoset.

Orivedellä on järjestetty jo kauan kansantanssikoulutusta. Se tuotetaan yhteistyössä Suomen eri kansantanssiliittojen kanssa. Lisätietoja niistä saa Kansanmusiikkiliiton nettisivuilta. Näitä kursseja voidaan järjestää myös muualla kuin Orivedellä. Videolla 10 esitetään kurssien päätöskonsertissa vuonna 2016 tanssi: Katrilli. Siinä esiintyvät mm. tanssijoiden opettajat Antti Savilampi ja Petri Hoppu.

Kansantanssi sopii kaiken ikäisille harrastajille. Lopuksi olen valinnut kaksi valokuvaa. Kuvassa 2 on kansantanssipari Rovaniemeltä ja kuvassa 3 vanhempien ihmisten kansantanssiesitys Mäntsälästä. Kuvat löytyvät kahden viimeisen tanssivideon jälkeen.

LOPUKSI

Oli mukava koota näitä videoita yhdeksi kokonaisuudeksi. Kansantanssivideoiden tarjonta oli suuri, mutta niiden taso oli valitettavasti vaihteleva. Valitsin niistä mieluisimmat. Huomioin esiintyjäryhmien maantieteellisen jakauman niin, että esille pääsi erityyppisiä ryhmien kokoonpanoja ja esityksiä.

Video 9. Kaustisen Nuorisoseuran PikkuOttoset – Hollolassa esitetty kappale (6 minuuttia).

Video 10. Oriveden kurssit vuonna 2016 – Katrilli (3½ minuuttia).

Kuva 2. Rimpparemmi ja kipakkaa polkkaa v. 2008. Kuvan lähde on fi.wikiquote.com. Kuva on lisätty 9.6.2022.

Kuva 2. Rimpparemmi ja kipakkaa polkkaa v. 2008. Kuvan lähde on fi.wikiquote.com. Kuva on lisätty 9.6.2022.

Kuva 3. Mäntsälän tanhuajat vuonna 2011. Kuva on lisätty 10.6.2022. Kuvan lähde on kulttuuripaletti.wordpress.com.

Kuva 3. Mäntsälän tanhuajat vuonna 2011. Kuva on lisätty 10.6.2022. Kuvan lähde on kulttuuripaletti.wordpress.com.

Jaa tämä sivu