Luontoretki

Eino Tienari       1.10.2021

Koska asiaa ei ole kerrottu julkisesti, niin paljastan totuuden asiasta. Siis miten Kuusamossa tapahtui tulipalo, josta ei jäänyt poliisille jälkeäkään sen syystä. Asia oli nimittäin näin.

Tuula ja Erkki olivat seurustelleet jo vuoden ajan. Mitään pysyvämpää suhteesta ei ollut syntynyt kuitenkaan. Eikä se ollut ihme, sillä he olivat luonteeltaan hyvin erilaisia. Tuulalla oli koira, joka oli hänelle rakas. Sen sijaan Erkki ei pitänyt koirista. Hän sieti tätä koiraa, koska hän halusi olla Tuulan kanssa.

Kaksi viikkoa sitten he olivat retkeilemässä Kuusamossa. He saapuivat autollaan Iisakki Villagen -matkailualueelle. Se on melko suosittu paikka, koska se sijaitsee veden ääressä. Koira oli tietysti myös heidän mukanaan. Tuula ei suostunut jättämään sitä Ouluun, koska se oli hänen oma koiransa.

Ensin he tekivät kävelyretken reput selässään lähistölle. Liikunta ulkoilmassa kauniilla säällä tuntui mukavalta. Myös koira tuntui olevan innoissaan, vaikka se pidettiinkin kiinni talutushihnassa. Sehän olisi voinut juosta minne tahansa. Kävelyn jälkeen halutti tietysti syödä eväitä.

He löysivät matkailualueen grillikodan. Siinä ei ollut onneksi ketään muita paikalla. Otettiin esille grillimakkaraa, sinappia ja voileipiä. He arvelivat parhaaksi syödä muutakin kuin käristettyä makkaraa. Grillikodan tuli sytytettiin tai oikeastaan sen sytytti Tuula yksin. Erkkiä asia ei oikein kiinnostanut. Hänelle oli tärkeintä eväät ja alkoholijuomat. Oikeastaan hän halusikin aloittaa heti alkoholista.

Erkki näytti tuomansa juomat. Hän oli hakenut ne autosta, koska lasti oli niin suuri. Hänellä oli olutta, siideriä, long drinkkiä ja tavallista vahvempaa viiniä. Se oli lakkaviiniä, kun kerran oltiin melko pohjoisessa maastossa. Ennen kuin hän otti makkaroita esille, hän avasi lakkaviinipullon. Hän joi sen puoliväliin. Oli kuitenkin varottava humaltumasta.

Koska kodassa oli kätevä ritilä tulen yläpuolella, niin makkaratikkuja ei tarvittu lainkaan. Makkaroihin tehtiin viillot puukolla. Niihin rakoihin saisi sinapin levitettyä sopivasti. Savu meni ulos tuuletusaukosta, joten se ei olisi häirinnyt tavallisissa oloissa. Nyt kuitenkin oli paikalla koira, joka ei tykännyt savusta. Se alkoi haukkua ja haukkua kohti tulta. Se ei lopettanut, vaikka Erkki komensi sitä.

Siitä Erkki hermostui ja käski Tuulan hiljentää koiransa. Tuula vastasi, ettei hänen koiransa haukkumiset kuuluneet mitenkään Erkille. Hän itseään koira ei häirinnyt, joten hän käski Erkin rauhoittua. Siitä Erkki kuitenkin suuttui ja alkoi huitoa koiraa kepillään. Koira livahti kepin edestä karkuun. Tuula sähähti Erkille, että hänen koiraansa ei saisi lyödä kepillä. Sitä ei saisi edes yrittää.

Erkki lähti kuitenkin ajamaan koiraa takaa grillikodan sisällä juosten tulisijan ympäri koira edellään. Tuula huusi, koira haukkui ja Erkki huusi. Siitä tuli kova meteli. Tuula halusi puolustaa koiraansa ja asetti jalkansa Erkin eteen. Sen seurauksen Erkki kaatui ja huitaisi samalla tulet kipinöiden grillikodan lattialle ja reunoille. Siellä oli syttyviä papereita ja tuohia. Ne leimahtivat tuleen. Kaikki kävi hyvin nopeasti. He eivät saaneet syttynyttä paloa sammumaan.

Ensin juoksi ulos koira, hänen jälkeensä tuli ulos Tuula ja viimeisenä maasta ylös kompuroinut Erkki. He katsoivat huohottaen taaksensa. Koko grillikota paloi ja roihusi lopulta täysillä. Tulipaloa ei saanut enää sammumaan. Erkki komensi Tuulan nopeasti autoon. He syöksyivät sisään autoonsa ja ottivat koirankin mukaansa.

Tuula oli säikähdyksissä ja lamaantunut. Hän suojeli koiraansa. Erkki puolestaan ei halunnut jäädä paikalle hetkeksikään. Hän käynnisti auton ja he ajoivat pois paikalta. Grillikota jäi palamaan kaikessa rauhassa.

Myöhemmin alueen henkilökunta hälytti paikalle palokunnan. Muut ihmiset eivät olleet heti huomanneet kodan syttymistä eikä sen aiheuttajia. Auto oli jo poistunut silloin paikalta. Palokunta tuli paikalle liian myöhään. Grillikota paloi täysin pilalle. Syytä siihen ei tiedetty.

Kerron sen tässä kuitenkin, jotta asia ei jäisi minua vaivaamaan. Tuula ja Erkki eivät tulleet toimeen ainakaan yhtään paremmin tuon tapauksen jälkeen. Erkki kielsi Tuulaa kertomasta sitä kenellekään. Koska Tuula kuitenkin kertoi sen salaa minulle, niin voin sen tässä paljastaa. Älkää kertoko tätä asiaa poliisille, koska se voi olla täyttä mielikuvitusta.

------

Lehdessä oli tämä uutinen, joka on novellin pohjana:

Lapin Kansa 14.09.2021

Grillikotarakennus syttyi palamaan maanantai-iltana Kuusamossa Iisakki Villagen -matkailualueen rannassa. Oulu-Koillismaan pelastuslaitos sai hälytyksen Rukajärven rannassa sijaitsevaan kohteeseen hieman yhdentoista jälkeen illalla. Kun pelastuslaitoksen yksiköt saapuivat kohteeseen, kota oli jo täyden palon vaiheessa.

Palossa tuhoutunut kota oli kooltaan 3,5 metriä kertaa 3,5 metriä. Palo ei aiheuttanut uhkaa viereisille rakennuksille tai kohteessa olleille matkailuvaunuille. Palon syttymissyytä selvitetään.

Jaa tämä sivu