Kuva 1. Japanilainen shamisen-soitin. Kuvan lähde on senzoku-online.jp.

Kuva 1. Japanilainen shamisen-soitin. Kuvan lähde on senzoku-online.jp.

Perinteistä japanilaista musiikkia

Eino Tienari       20.8.2021

Johdanto

Ranualla Simojärvellä vajaan 3 tunnin ajomatkan päässä Oulusta on Japanitalo. Olen vieraillut siellä tähän mennessä vain kerran, mutta se käynti teki heti minuun suuren vaikutuksen. Tiesin etukäteen jotain Japanin historiasta ja kulttuurista. Ihastuin paikkaan silloin noin 2 vuotta sitten.

Olen lähdössä sinne toista kertaa lähipäivinä. Se innosti minua kirjoittamaan aiheesta, joka on sen otsikona. Saatte kuulla vanhaa perinteistä japanilaista musiikkia tämän päivän taiteijoiden tulkitsemana.

KIRJALLISUUS

Lasse Lehtonen: Japanilainen musiikki (Gaudeamus, 2019), 519 sivua

Kirja sai etnomusikologisen seuran julkaisupalkinnon vuonna 2021. Se oli myös  vuoden tiedekirja-palkintoehdokas 2019. 

Tässä ovat valitsemani 10 musiikkivideota Japanista:

 - - - - - - -

1. Shamisen Girls Ki&Ki - Tsugaru Jongara Bushi

Video kestää 6:44 minuuttia.

2.  Nitaboh´s solo - animaatiofilmistä "Nitaboh"

Video kestää 4:03 minuuttia.

Video 1. Shamisen Girls Ki&Ki - Kappale: "Tsugaru Jongara Bushi"

Video 2. Nitaboh´s solo - animaatio

Shamisen Girls on duo eli kahden soittajan yhtye, joka on perustettu Tokiossa vuonna 2008. Siinä soittavat Hikari Shirafuji ja Kanami Takeda.

Animaatiofilmi "Nitaboh" on saanut ensi-illan vuonna 2004.

Shamisen eli samisen on banjon tapainen kolmikielinen japanilainen kielisoitin. Sen esimuoto, käärmeennahkakalvoinen jabisen kulkeutui Okinawalta päin Japaniin 1560-luvulla. Lukuisten rakenteellisten muutosten jälkeen soitin saavutti kansansuosion. Käyttötarkoituksen mukaan shamisenin rakenne voi hieman vaihdella. Shamisenin ääni on hyvin erikoinen. Se muistuttaa hieman banjon sointia, mutta tietyllä tavalla soitettuna soittimen ääni kuulostaa myös intialaisen sitarin ääneltä.

                                            +      +     +      +

Koto on perinteinen japanilainen kielisoitin. Se on tavallisesti pituudeltaan 180 ja leveydeltään 24 senttimetriä. Koton pohjassa on kaksi ääniaukkoa ja siinä on 13 perinteisesti silkistä, mutta nykyisin keinokuiduista valmistettua kieltä.

Kotolla on yli 1000-vuotinen historia. Se on kehittynyt kiinalaisesta gŭzhēng-soittimesta 600-luvulla. Aluksi kotoa käytettiin ainoastaan japanilaisessa hovimusiikissa. Nykyään on olemassa myös 17- ja useampikielisiä kotoja sekä bassokotoja.

3.  Pieni perinteinen koto - esitys

Videon kesto on 4:32 minuuttia.

4.  Perinteinen 25 kielen koto - esitys

Video kesto on 4:16 minuuttia.

Video 3. Michio Miyagi, koto - Kappale: "Tegoto"

Video 4. Soitin: 25 strings koto - Kappale: "Sakura"

Geisha (suomeksi myös geiša) on japanilainen naisviihdyttäjä, eräänlainen PR-emäntä ja taiteilija, jonka tehtävänä on saada vieraat tuntemaan olonsa mukavaksi. Nykyaikaisen geishan voi ymmärtää emännäksi, joka viihdyttää vieraita ochayassa eli teehuoneessa erilaisin taide-esityksin, pelaa seurapelejä tai vain keskustelee ja tarjoilee teetä. Kiotossa geishaa kutsutaan paikallisella murteella geikoksi.

5.  Geishojen tanssi

Videon kesto on 5:12 minuuttia.

6.  Perinteinen japanilainen tanssiesitys

Video kesto on 3:43 minuuttia.

Video 5. Japani, esitetty vuonna 2014 - "Traditional Geisha Dance"

Video 6. Kiotossa esitetty 2017 - "Kitano Odori Dance Performance"

Guzheng on perinteinen kiinalainen sitrasoittimiin kuuluva näppäiltävä soitin. Sen arvellaan kehittyneen jo ennen ajanlaskumme alkua. Soitin tunnetaan myös nimellä zheng. Tämä soitin on noin 170 cm pitkä ja 35 cm leveä. Nykyisin guzhengeissä on yleensä 21 - 25 kieltä.  Sitä on teknisesti vaikea soittaa. Soittaja näppäilee kieliä oikean käden sormilla, joihin on kiinnitetty "apukynnet". Vasemmalla kädellä painelemalla saadaan aikaan sävelkorkeuden nousut, laskut ja vibratoäänet.

7.  Japanilaisia perinteisiä soittimia, Sailormoon

Video kestää 2:09 minuuttia.

8.  Guzheng&Drum, Sun Quan The Emperor

Video kestää 5:07 minuuttia.

VIdeo 7. Perinteisiä soittimia - Kappale: "Sailormoon"

Kuva 2. Japanilainen guzheng-soitin. Kuvan lähde on soundofasia.com.

Kuva 2. Japanilainen guzheng-soitin. Kuvan lähde on soundofasia.com.

Video 8. Guzheng & Drum - Kappale: "Sun Quan The Emperor"

Tässä on lainaus seuraavan soittokappaleen esittelystä youtubessa: "Touhou BGM -yhtye soitti perinteisillä japanilaisilla soittimilla perinteisellä lavastuksella koristetetulla esiintymislavalla. Soittajia ovat Shamisen1: Nami Kineie, Shamisen2: Sakurako Satoh, Koto: Nahoko Ohata, Shakuhachi1: Makoto Takei, Shakuhachi2: Toshiya Mizukawa, Drums: Keiko Tada."

9.  Bad Apple!! ShouRinka, perinteisten soitinten yhtye

Video kestää 5:12 minuuttia.

Shakuhachi on japanilainen perinteinen päästäpuhallettava huilu, joka on valmistettu bambusta. Sen toivat Japaniin todennäköisesti 700-luvulla buddhalaiset zen-munkit, jotka käyttivät sitä meditaatiossa musiikkina. Huilun ääniala on normaalisti kaksi ja puoli oktaavia, mutta taitava soittaja saa siitä irti kolme oktaavia. Nimi shakuhachi tulee huilun pituudesta, joka on 1,8 shakua eli 54,5 senttimetriä.

10.  Rodrigo Rodriguez, perinteinen huilu

VIdeo kestää 3:47 minuuttia.

Video 9. Perinteisiä japanilaisia soittimia - Kappale: ShouRinka"

Video 10. Rodrigo Rodriguez - Shakuhachi flute, kappale sävelletty 1954

Jaa tämä sivu