Isänmaallisia lauluja eri maista, I osa

Tekijä Eino Tienari  23.5.2020     (päivitetty 12.9.2021)

Suomi

Tässä käsitellään isänmaallisia lauluja, joita voidaan esittää yksinlauluna tai kuoron avulla usein sotilassoittokunnan säestämänä. Eri mailla on omia tunnuspiirteitään ja suomalaisilla omansa. Isänmaalliset laulut esitetään meillä Suomessa tosissaan sitä tarkoittaen.

Toisena olevassa uudessa videossa n:o 2  Polyteknikkojen Kuoro laulaa Leevi Madetojan säveltämän kuorolaulun "Kaunehin maa". (Helsingin Suomalaisen Klubin Kuoron 10 v juhlakonsertissa se laulettiin aikaisemmassa videossa, joka on poistettu.) Bertel Gripenberg kirjoitti runon sanat.

Alkuperäisen tekstin on suomentanut Eino Leino.

Muita tunnettuja ja pidettyjä lauluja juhliin tai muuhun käyttöön ovat mm. seuraavat: Sillanpään marssilaulu (sävel Aimo Mustonen ja sanat Emil Sillanpää), Suomen laulu (sävel Fredrik Pacius), Oi kallis suomenmaa (sävel ja sanat Heikki Klemetti), Suomalainen rukous (sävel Taneli Kuusisto, sanat Uuno Kailas), Kuullos pyhä vala (sävel unkarilainen kansanlaulu, sanat Taavi Hahl), Tämä taivas tämä maa (sävel ja sanat Jukka Kuoppamäki) ja Veteraanin iltahuuto (sävel ja sanat Kalervo Hämäläinen).

Kolmantena oleva video n:o 3 on kuvattu Oulussa. Sen kesto on noin 4 minuuttia. Kuorona on reippaita oululaisia lapsia. Armas Ilvo laulaa siinä "Veteraanin iltahuudon".

VIRO

Virossa musiikilla ja laululla on pitkät perinteet. Tallinnan laulujuhlat, jotka järjestetään vain joka viides vuosi, on tapana lopettaa kuorojen esittämään kappaleeseen ”Mu Isamaa on minu arm”. Sen on säveltänyt Aleksander Kunilaid ja sen sanat on kirjoittanut virolainen runoilija Lydia Koidula. Kappaleen ensiesitys tapahtui laulujuhlien petrinteen aloittaneilla Tarton laulujuhlilla vuonna 1869.

Nyt on mahdollisuus katsoa ja kuunnella sen esitys Tallinnan laulujuhlilla vuonna 2019 eli viime kesänä. Valitsin juuri tämän version sen hyvän toteutuksen vuoksi. Virolaisten isänmaan rakkaus näkyy ja kuuluu siinä. Kyseessä video n:o 1, joka on liitteistä ensimmäisenä.

Viron laulujuhlaperinteen aloittaneille ensimmäisille Tarton laulujuhlille saivat osallistua vain mieskuorot. Vasta 1891 mukaan saivat tulla sekakuorot. Lopulta vuonna 1933 mukaan pääsivät myös naiskuorot. Nykyinen laululava rakennettiin Tallinnaan vuonna 1960. Päälavalle mahtuu noin 20 000 laulajaa. Vain pieni osa juhlille pyrkivistä virolaisista 1000 kuoroista pääsee mukaan. Loput joudutaan karsimaan pois etukäteen esikokeissa. Nykyään juhliin osallistuu myös kuoroja monista eri maista, mm. Suomesta.

Muita Viron isänmaallisia lauluja ovat mm. seuraavat: Eesti lipp (sävel Enn Vork, sanat Martin Lipp) ja Narvan marssi (sovitus Johann Christian Haefner ja sanat Erik Gustaf Geijer). Viimeksi mainittu on soitettu Mannerheimin, Kekkosen, Koiviston ja Lennart Meren hautajaisissa. Se on hyvin hidas tempoltaan.

ISO-BRITANNIA

Englantilaisilla on pitkä ja maineikas sotahistoria. Myös isänmaallisuus on mukana varsinkin vaikeina aikoina. The Royal British Legion piti vuosittaisen juhlansa Royal Albert Hallissa Lontoossa 13. marraskuuta 2011. Seuraavassa videossa esitettävä kappale on ”I Vow to Thee, My Country”, jonka on kirjoittanut Sir Cecil Spring Rice ja säveltänyt Gustav Holst. Huomatkaa ketkä tunnetut henkilöt laulavat mukana suuressa joukossa.

Videon n:o 4 sanat näkyvä ruudun alareunassa, joten niitä ei tarvitse kirjoittaa tähän. Se on videoista viimeisenä ja kestää 2½ minuuttia.

Sotien lauluja on hyvin paljon, joten poimin tähän vain muutamia esimerkkejä:

 1)  ”The British Grenadiers” on perinteinen marssilaulu Iso-Britannian, Australian ja Kanadan armeijoissa 1700-luvulta.

 2)  ”The Farmer´s Boy” on englantilainen kansanlaulu 1800-luvulta, joka on sovitettu sotilasmarssiksi.

 3)  ”A Life on the Ocean Wave” on laulu, jonka kirjoitti Epes Sargent ja sävelsi Henry Russell. Sen on ottanut omaksi marssikseen The Corps of Royal Marines jo vuonna 1882. Yhdysvalloissa se on sotakoulun U.S. Merchant Marine Academy kunniamarssi.

 4)  ”Land of Hope and Glory” on isänmaallinen englantilainen laulu vuodelta 1901 (sävel Edward Elgar ja sanat A. C. Benson).

numero 1 (säveltäjä Aleksander Kunilaid)

Tässä on vironkielisen laulun ensimmäisen säkeistön sanat:

Mu isamaa on minu arm, kell´ südant annud ma,

sull´ laulan ma, mu ülem õnn,

mu õitsev Eestimaa, sull´ laulan ma, mu ülem õnn,

mu õitsev Eestimaa! Su valu südames mul keeb,

su õnn ja rõõmsaks teeb, su õnn ja rõõm mind rõõmsaks teeb,

mu isamaa, mu isamaa!

numero 2 (säveltäjä Leevi Madetoja)

Kaunehin maa -laulun sanat ovat alla:

Maa kaunehin maa on pohjoinen,

min metsiä pellot pelkää,

karu, paatinen, piinen on pinta sen, 

ei lannista aura sen selkää;

ikihongat valtavin latvoin vain 

sen tai vahan ääriä saartaa,

ja ylitse korpien vaikenevain 

sen pilvissä kotkat kaartaa.

numero 3 (säveltäjä Kalervo Hämäläinen)

Suomalainen veteraani Armas Ilvo lauloi Oulussa tasavallan presidentille ja hänen rouvalleen laulun "Veteraanin iltahuuto" vuonna 2016 lapsikuoron kanssa.

numero 4 (säveltäjä Gustav Holst)

Jaa tämä sivu