Lahjakas jazz-säveltäjä ja orkesterinjohtaja Duke Ellington. Lähde on udiscovermusic.com.

Lahjakas jazz-säveltäjä ja orkesterinjohtaja Duke Ellington. Lähde on udiscovermusic.com.

Amerikkalaisen jazzin ja swingin toivekonsertti

Eino Tienari 28.8.2020          korjattu  22.11.2020                         

Hyvät kuulijat! Tervetuloa jälleen kuuntelemaan valitsemaani toivemusiikkia. Amerikkalaisen jazzin ja swingin toivekonsertissa kuljetaan 1930-luvulta aloittaen lähemmäksi nykyaikaa. Olen pitänyt siitä ja kuunnellut tätä musiikkityyliä eri maiden iskelmien rinnalla. Siksi haluan nostaa sen ajan joitakin suosikkikappaleita ja muusikoita esille. Osa niistä on varmaankin teillekin tuttuja nimiä ja säveliä. Laajensin tekstin osuutta, koska kerrottu asia on historiaa ja monille uutta.

Erityisen merkittävä laulaja tai yhtye on' konsertin lopussa. Valitsin sinne monien ehdokkaiden joukosta Duke Ellingtonin ja hänen yhtyeensä. Hän oli yhdysvaltalainen jazzsäveltäjä, pianisti ja orkesterinjohtaja. Esiteltäviä muusikoita tai yhtyeitä on yhteensä yhdeksän.

Lisäsin 22.11.2020 kaksi uutta videota: 4B. Ella Fitzgerald and Cound Basie ja 6B. Bill Evans Trio.

Artie Shaw

Arthur Jacob Arshawsky eli taiteilijanimeltään Artie Shaw (1910-2004) oli amerikkalainen jzzmuusikko. Hän aloitti saksofoninsoiton 13-vuotiaana ja siirtyi klarinettiin kolme vuotta myöhemmin. Hän soitti aluksi muun muassa Irwing Aaronsonin yhtyeessä. Artie Shawn big band -yhtye tuli tunnetuiksi1930-luvun lopussa muun muassa kappaleilla: ”Begin the Beguine”, ”Stardust”, ”Back Bay Shuffle”, ”Moonglow”, ”Rosaline”, ”Frenesi” ja ”Summit Ridge Drive”.

Artie Shaw on yhdysvaltalaisen jazzmusiikin historian suurimpia nimiä. Hänen tuotantonsa oli ajoittain kokeellista.

Count Basie

Wiiliam Basie eli Count Basie (1904-1984) oli yhdysvalatlainen jazzpianisti, jazzurkuri ja orkesterinjohtaja. Vuonna 1929 hän liittyi Bennie Motenin yhtyeeseen. Ensimmäisen oman yhtyeensä hän perusti vuonna 1934, mutta palasi hetkeksi yhteistyöhön Motenin kanssa. Tämän kuoltua vuonna 1935 hän perusti jälleen oman yhtyeen.

Count Basie oli yhteistyössä Ella Fitzgegaldin kanssa. Heidän levyään ”Ella and Basie” (1963) pidetään Fitzgardin parhaimpiin kuuluvana. Yhteistyössä Frank Sinatran kanssa syntyivät levyt ”Sinatra-Basie” (1963) ja ”It Might As Well Be Swing” (1964), jotka onnistuivat hyvin. Neljä Count Basien levytystä valittiin kunniamainintaan Grammy Hall of Frame, johon valitaan vähintään 25 vuotta vanhoja parhaita levytyksiä. Ne olivat ”One O´Clock Jump” (1937), ”Lester Leaps in” (1939), ”Everyday - I have the Blues” (1955) ja ”April in Paris” (1955).

                                                             +  +  + 

Videolla n:o 1 soittaa Artie Shawin yhtye kappaleen ”Begin The Beguine (Cole Porter)” (1938). Katsottu 2,2 miljoonaa kertaa.

Videolla n:o 2 Count Basie esittää yhtyeineen kappaleen ”Swingin´ the Blues” (1941). Sitä on katsottu 2,1 miljoonaa kertaa.

Video 1. Artie Shaw - Beguin The Beguine

Video 2. Count Basie - Swingin´ the Blues

Billie Holiday

Eleanora Fagan eli Billie Holiday (1915-1959) oli yhdysvaltalainen laulaja, jota edelleen pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista jazzsolisteista. Lester Young antoi hänelle esiintyjänimen Lady Day.

Levytuottaja John Hammondin järjestämät pienyhtyelevytykset Columbia Records -merkille vuosina 1935-1941 ovat Holidayn myöhemmä maineensa perusta. Hänen vakuuttavan tunteikas tulkintansa on tänäkin päivänä poikkeuksellisen vahva.

Hänen levytyksensä ensin Commodore-merkille ja 1940-luvun puolivälissä Deccalle ovat nopean muutoksen aikaa. 1940-luvun puolivälistä alkaen hän alkoi käyttää yhä enemmän isoja jousiorkestereita levyillään.

Ella Fitzgerald

Ella Jane Fitzgerald (1917-1996) oli ehkä kaikkien aikojen tunnetuin jazzlaulaja. Hänellä oli laaja ääniala, erehtymätön sävelkorva ja kaunis äänenväri. Hänellä oli myös kyky fraseerata melodioita (eli tuottaa muunnella rytmiä). Soolouransa hän aloitti vuonna 1947 Decca-levyillä. Silloin hän teki suositut levytykset "Oh, Lady Be Good", "How High the Moon" ja "Flying Home".

Hän on vieraillut Suomessa jazzpianisti Oscar Petersonin kanssa vuonna 1963. Hän on julkaissut uransa aikana hyvin suuren määrän suosittuja äänilevyjä.

                                                           +   +   +

Äänivideolla n:o 3 Billie Holiday esittää kappaleen ”I´m A Fool to Want You” (1958). Videolla näkyy kuvia laulajasta. Sitä on katsottu 1,1 miljoonaa kertaa.

Äänivideolla n:o 4A Ella Fitzegerald laulaa kappaleen "Someone to Watch Over Me" (1950). Huomatkaa hänen valokuvansa videolla. Sitä on katsottu 2,4 miljoonaa kertaa.

Uudella videolla n:o 4B esiintyvät Ella Fitzegerald ja Count Basien yhtye yhdessä. He esittävät jazzkappaleen "Honeysuckle Rose". Sitä on katsottu 0,3 miljoonaa kertaa.

Video 3. Billie Holiday - I´m A Fool to Want You

Video 4A. Ella Fitzerald - Someone to Watch Over Me

Video 4B. (uusi) Ella Fitzgerald and Cound Basie - Honeysuckle Rose

Julie London

Julie Peck eli taiteilijanimellä Julie London (1926-2000) oli amerikkalainen laulaja ja näyttelijä. Hän ei aikonut ruveta laulajaksi, mutta hänet saatiin suostuteltua esiintymään yökerhoissa. Siinä hän saavutti suuren suosion. Läpimurto suuren yleisön tietoisuuteen ja levylistoille tuli levytyksestä "Cry me a river" vuonna 1955. Se on kappaleena hidas. Valitsen näytteeksi häneltä toisen rytmikkäämmän jazz-kappaleen.

Hän oli ujohko omissa oloissaan viihtyvä nainen. Haastatteluja hän antoi harvoina. Hän esiintyi myös näyttelijänä joissakin elokuvissa ja tv-sarjoissa.

Bill Evans

William John Evans eli toiselta nimeltään Bill Evans (1929-1980) oli yksi merkittävimmistä jazz-pianisteista. Hän soitti ja levytti useiden tunnettujen jazzmuusikoiden kanssa. Hän liittyi pianistiksi Milles Davisin jazz-yhtyeseen vuonna 1958 mutta uupui nopeasti työpaineessa.

Ensimmäisen (kokeiltujen kokoonpanojen jälkeen) pysyvän Bill Evans Trion toiminta alkoi 1959 ja päättyi 1961. Kesti kuusi vuotta ennekuin Bill Evans löysi erilaisten kokoonpanojen jälkeen uudelleen tyydyttävän ja pitkäaikaisen kokoonpanon triolleen. Senkin soittaminen loppui 1977. Sen jälkeen hänelä oli vielä useita muita hyvin menestyneitä yhtyeitä.

Hänen tyyliään soittaa jazzia on seurattu ja ihailtu.

                                                        +   +   +

Videolla n:o 5 Julie London esittää kappaleen "Fly Me To The Moon" (1964). Siinä hän esiintyy television musiikkiohjelmassa. Sitä on katsottu noin 1 miljoona kertaa.

Videolla n:o 6A Bill Evans esittää trio-yhtyeensä kanssa kappaleen "Walz for Debby" (1961). Sitä on katsottu 12 miljoonaa kertaa.

Uudella videolla 6B Bille Evansin Trio vierailee Lauttasaaressa Helsingissä vuonna 1969. He esittävät kappaleen "Emily".

Video 5. Julie London - Fly Me To The Moon

Video 6A. Bill Evans - Walz For Debby

Video 6B. (uusi) Bill Evans Trio - Emily

Benny Goodman

Benjamin David Goodman eli Benny Goodman (1909-1986) oli amerikkalainen jazzmuusikko, klarnetisti ja big band -orkesterijohtaja. Goodman teki ensimmäiset levytyksensä vuonna 1926 The Ben Pollack Orchestran jäsenenä. Vuonna 1928 julkaistiin ensimmäiset hänen omalla nimellään tehdyt levytykset. Sen jälkeen on ollut menestynyt konserttien esiintyjä ja äänilevyjen levytysten tekijä.

Goodman muutti Chicagosta New Yorkiin 1930-luvun vaihteessa ja saavutti siellä mainetta varmana ja luotettavana sessiomuusikkona. Hänen yhtyeensä esiintyi monissa elokuvissa vuosina 1937- 1948.

Benny Goodman orkestereineen esiintyi Suomessa vuonna 1974. Hänestä on tehty vuonna 1956 elämänkertaelokuva nimelrä "Rytmin kuningas - Benny Goodman".

Larry Elgart

Lawrence Joseph Elgart eli Larry Elgart (1922-2017) oli yhdysvaltalainen jzzmusiikin orkesterijohtaja. Hänellä oli veli Les Elgart (1917-1995), joka oli myös orkesterinjohtaja ja jazzmuusikko. Heidän nimensä menevät helposti sekaisin. Molemmat olivat hyvin menestyneitä ja lahjakkaita alallaan. 

He muodostivat vuonna 1945 yhtyeen nimeltä Les & Larry Elgat Ensemble. Se lopetti vuonna 1948 välirikon vuoksi. Molemmat palasivat eri jazzyhtyeisiin soittajina: Larry alttosaksofoni ja Les trumpetti. He alkoivat toimia uudelleen yhdessä vuonna 1952. Heidä loistosuorituksensa oli vuonna 1954 levytetty "Bandstand Boogie", josta tuli suosittu kappale.

Yhteistyö kesti 1950-luvun loppuun. Veljekset aloittivat uudelleen vuonna 1963 uudella tyylillä, jonka kaupalliseksi nimeksi tuli "Easy listening"

                                                      +   +   +

Äänivideolla n:o 7 soittaa Benny Goodmanin orkesteri suositun ja paljon äänilevynä myydyn  kappaleensa "Sing, sing, sing" (1935). Sitä on kuuneltu 39 miljoonaa kertaa.

Videolla n:o 8 Larry Elgart ja this Manhattan Swing Band esittävät kappaleen "Hooked on swing" (1982). Videota on katsottu ja kuunneltu 8,2 miljoonaa kertaa.

Video 7. Benny Goodman - Sing, Sing, Sing

Video 8. Larry Elgart - Hooked on Swing

Duke Ellington

Edward Kennedy Ellington eli taiteilijanimellä Duke Ellington (1899-1974) oli amerikkalainen jazzsäveltäjä, pianisti ja big band orkesterijohtaja. Hänellä oli monia menestyskappaleita kuten esimerkiksi "Mood Indigo" (1930), "Sophistigated Lady" (1933), "Caravan" (1936), "Take the A Train" (1941) ja "Satin Doll" (1953). Duke Ellington sävelsi aina yhtyeensä muusikkojen taitoja ajatellen. Monet muusikot pysyivät Ellingtonin mukana vuosikymmeniä. Ellington sävelsi myös elokuvamusiikkia kuten esimerkiksi elokuviin "Erään murhan anatomia (1959)" ja "Pariisin rytmiä (1961)".

Duke Ellington and his Jungle Band -yhtye tunnettiin laajalti Yhdysvalloissa Cotton Clubilta lähetettyjen säännöllisten radiolähetysten ansiosta. Elligton kiersi yhtyeensä kanssa Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

                                                             +    +    +

Videolla n:o 9 Duke Ellingtonin orkesteri soittaa kappaleen "C Jam Blues" (1942). Se on osa musta-valkoista musiikkielokuvaa. Elokuvan videokatkelmaa on katsottu ja kuunneltu 2,5 miljoonaa kertaa.

Videolla n:o 10 Duke Ellingtonin orkesteri esittää "It don't mean a thing" (1943). Se on hänen oma sävellyksensä. Sitä on katsottu 11,4 miljoonaa kertaa.

Video 9. Duke Ellington - C Jam Blues

Video 10. Duke Ellington - It don´t mean a thing

Jaa tämä sivu