Kuva 1. Lapin sotilasoittokunta esiintymässä Oulussa Madetojan salissa vuonna 2021. Kuvan lähde om tapahtuma.info.

Kuva 1. Lapin sotilasoittokunta esiintymässä Oulussa Madetojan salissa vuonna 2021. Kuvan lähde om tapahtuma.info.

Lapin sotilassoittokunta ja Ilmavoimien soittokunta

Eino Tienari     11.11.2022

Johdanto

Suomen kaikki kuusi virallista sotilassoittokuntaa esitellään kolmessa osassa: Lapin sotilassoittokunta ja Ilmavoimien soittokunta (Sotilassoitto 1), Kaartin soittokunta ja Rakuunasoittokunta (Sotilassoitto 2) sekä viimeisenä Laivaston soittokunta ja varusmiessoittokunta (Sotilassoitto 3).

Kaikilta heiltä on kuunneltavissa sotilasmusiikkia ja viihdemusiikkia videoina. 

1. Lapin sotilassoittokunta

Lapin sotilassoittokunnan päällikkökapellimestari on musiikkimajuri Ville Paakkunainen. Hän oli tätä ennen Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan päällikkökapellimestari vuosina 2017-2020. Soittokunnan toinen kapellimestari on musiikkimajuri Jarkko Aaltonen.

Nykyisen nimensä soittokunta sai vuonna 1990. Se perustettiin vuonna 1969 nimellä oRovaniemen Varuskuntasoittokunta. Se vaalii lakkautettujen Kainuun sotilassoittokunnan (Kajaani, lakkautettiin 2014) ja Pohjan sotilassoittokunnan (Oulu, lakkautettiin 2014) perinteitä. Soittokunnan nykyvahvuus on kaksi kapellimestaria ja 29 muusikkoa. Toiminta-alueena soittokunnalla on Lappi, Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu.

Lapin sotilassoittokunnan kunniamarssi on Jean Sibeliuksen säveltämä ”Jääkärimarssi”. Se sävellettiin Saksassa vuonna 1917 olleen suomalaisen jääkäripataljoonan marssiksi. Sanat siihen oli etukäteen kirjoittanut jääkäri Heikki Nurmio.

Seuraavassa on kuunneltavana 3 videota.

Video 1. Lapin sotilassoittokunnan suoritus Helsingissä kesäkuussa vuonna 2014 vartioparaatina marssien (kesto 8½ minuuttia).

Video 2. Kappale ”Sotilaspoika” laulettuna soittokunnan soittaessa vuonna 2017 (kesto 3½ minuuttia).

Video 3. Lapin sotilassoittokunta esittää vuonna 2019 säveltäjä Ilari Hylkilän elokuvamusiikillisen teoksen ”Lapland Imagery” (kesto 19 minuuttia). Tämä ohjelma kannattaa katsoa mahdollisimman suurella kuvaruudulla huoneen valot himmennettyinä HiFi-kaiuttimilla kuunnellen.

2. Ilmavoimien soittokunta

Ilmavoimien soittokunnan päällikkökapellimestari on ollut musiikkimajuri Jaakko Nurila 1.1.2021 alkaen. Hän oli tätä ennen Lapin sotilassoittokunnan johdossa vuodesta 2014 alkaen. Häntä aikaisemmin soittokunnan päällikkönä oli musiikkimajuri Tomi Väisänen vuosina 2005-2020. Nykyinen soittokunnan apulaiskapellimestari ja varapäällikkö on kapteeni Timo Raudasoja.

Ilmavoimien soittokunta perustettiin vuonna 1977 nimellä Luonetjärven Varuskuntasoittokunta. Sen tehtävänä on sotilasmusiikkitoiminta Keski-Suomen, Pohjois-Savo, Pirkanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueella. Soittokunnan nykyvahvuus on 21 henkilöä. Ilmavoimien soittokunta esiintyy usein viihdekonserteissa hieman erilaisessa kokoonpanossa nimellä Ilmavoimien Big Band.

Ilmavoimien kunniamarssi on Robert Kajanuksen säveltämä ”Sotamarssi”, sanat J. L. Runeberg. Se määrättiin alun perin Laatokan Jalkaväkirykmentin numero 6 kunniamarssiksi vuonna 1918. Sen suomenkieliset sanat kirjoitti August Ahlqvist.

Lopuksi on kuunneltavana soittokunnan soittajien esittämänä 5 videota.

Video 4. Ilmavoimien soittokunta esittää perinteisen Iltasoiton, jonka on uudelleen sovittanut Juha Pisto (kesto 1 minuutti). Esitys ja sovitus on vuodelta 2021.

Video 5. Ilmavoimien soittokunnan soitinyhtye esittää vuonna 2021 ”Suomen sotilaan hymnin”, jonka on säveltänyt Robert Kajanus (kesto 1½ minuuttia).

Video 6. Ilmavoimien Big Band esittää vuonna 2021 kappaleen ”Heat´s On”, jonka on säveltänyt Sammy Nestico (kesto 2½ minuuttia).

Video 7. Ilmavoimien soittokunnan Combo-kokoonpano esittää vuonna 2020 lentokentällä kappaleen ”Misirlou” (kesto 2 minuuttia). Tämä video nro 7 ja seuraava nro 8 kannattaa katsoa mahdollisimman suurella kuvaruudulla huoneen valot himmennettyinä HiFi-kaiuttimilla kuunnellen.

Video 8. Ilmavoimien Big Band esittää vuonna 2021 kappaleen ”Wind Machine”, jonka on säveltänyt Sammy Nestico (kesto 3 minuuttia).

Jaa tämä sivu