Eino Tienari 13.7.2020 (päivitetty 22.11.2020)
Hyvät kuuntelijat, olen valinnut teille kappaleet saksankielisten iskelmien toivekonserttiin. Näiden 9 laulajan tai yhtyeen esittelyt ovat tarkoituksella lyhyitä, jotta jäisi enemmän aikaa nauttia iskelmämusiikista. Teemana on tänään ottaa mukaan vanhaa ja uutta iskelmää. Saksalaisten musiikkimaailma on muuttunut ja se kuullaan konsertin aikana.
Erityisen merkittävä laulaja tai yhtye on jokaisen konserttini lopussa kahdella kappaleella yhden sijasta. Ruotsalaisten esiintyjien joukosta tämän kunnian sai Monica Zetterlund. Saksalaisista valitsin viimeiseksi esiintyjäksi uuden suosikkilaulajan, Max Giesingerin.
Lisäsin 22.11.2020 kaksi uutta videota: 4B Udo Jürgens ja 10B Max Giesinger.
Roy Black
Roy Black syntyi 1943 Saksassa ja kuoli vuonna 1991. Hänen oikea nimensä oli Gerhard Höllerich. Hän aloitti uransa rock and roll -muusikkona perustamalla yhtyeen Roy Black & His Cannons vuonna 1963. Yhtye sai levytyssopimuksen Polydor Recordsilta.
Levy-yhtiö alkoi ohjata Blackia kohti soolouraa, ja hänestä tuli poplaulajana yksi maansa menestyksekkäimmistä levyttävistä artisteista. Hän myös esiintyi useissa elokuvissa ja televisio-ohjelmissa vuodesta 1967 lähtien.
Heintje
Tämän laulajan oma nimi on Hendrik Nikolaas Theodor Simons. Hän syntyi 12. elokuuta 1955 Alankomaissa. Hänen ollessaan 11 vuotias huomasi hollantilainen tuottaja Addy Kleijngeld hänen äänensä. Kun poika voitti iskelmälaulajien uusien kykyjen kilpailun hollanninkielisellä kappaleella “Mamma”, palkkasi tuottaja hänet laulajaksi.
Länsi-Saksan iskelmälistojen numero kaksi vuoden 1968 suosikkilistalla oli ”Du sollst nicht weinen”. Listojen ykkösenä samana vuonna oli saman laulajan kappale ”Mama” saksankielisenä ja neljäntenä iskelmä ”Heidschi Bumbeidschi”.
+ + +
Roy Black lauloi jo melko vanhana ja kokeneena esiintyjänä iskelmän "So wie damals" (1989). Suomeksi: Niinkuin silloin.
Videolla 2 Heintje esittää "perheohjelmana" videossa pitkän iskelmäuransa ensimmäisenä vuonna laulun "Ich bau dir ein Schloss" (1968). Suomeksi: Rakennan sinulle linnan.
Video 1. Roy Black - So wie damals
Video 2. Heintje - Ich bau dir ein Schloss
Heino
Heino (oikealta nimeltään Heinz Georg Kramm, s. 13. joulukuuta 1938 Düsseldorf-Oberbilk, Saksa) on suosittu saksalainen iskelmä- ja kansanmusiikin esittäjä. Lempinimi Heine on peräisin hänen sisareltaan, jolle tuotti vaikeuksia sanoa veljensä ristimänimiä.
Heinon tunnetuimpia kappaleita on esimerkiksi ”Komm’ in meinen Wigwam”. Heino on osoittanut leikkimielistä muuntautumiskykyä uusien tuulien vallatessa Saksan viihdemarkkinoita. Hän on käyttänyt 1970-luvulta lähtien julkisuudessa tummia aurinkolaseja, joista on muodostunut laulajan tavaramerkki.
Hänen levytystensä pitkä luettelo alkaa vuodesta 1963. Hän on levyttänyt myös melko uuden kappaleen "Schwarz blüht der Enzian" (2014).
Udo Jürgens
Hän syntyi 1934 Klagenfurtissa Itävallassa ja kuoli vuonna 2014 Sveitsissä. Iskelmälaulaja Udo Jürgens, alkuperäiseltä nimeltään Jürgen Udo Bockelmann, oli itävaltalainen laulaja ja lauluntekijä. Lähes koko hänen tuotantonsa on saksankielistä. Hän esiintyi monissa elokuvissa vuodesta 1957 alkaen. Itävaltaa edustanut Jürgens voitti vuoden 1966 Eurovision laulukilpailun kappaleellaan ”Merci, chérie”. Toinen hyvin suosittu iskelmä oli "Morgen bist du nicht mehr allein” (1968).
Jürgens levytti yli 50 albumia, sävelsi yli tuhat kappaletta ja myi yli 100 miljoonaa levyä.
+ + +
Videolla 3 Heino esittää kappaleen "Schlesierland". Se on perinteinen saksalainen isänmaallinen laulu. (1992).
Videolla 4A esittää Udo Jürgens Eurovision laulukilpailussa voittaneen kappaleen "Merci, chérie" saksankielisenä kolme vuotta myöhemmin laulukilpailun jälkeen (1969).
Uudella videolla 4B Udo Jürgens esittä vuonna 1968 iskelmän ”Morgen bist du nicht mehr allein” studioyleisön edessä televisiossa. Huomatkaa siinä hänen osaava pianon käsittelynsä.
Video 3. Heino - Schlesierland
Video 4A. Udo Jürgens - Merci, chérie
Video 4B. Udo Jürgens - Morgen bist du nicht allein
Heidi Brühl
Syntyi 1942 Etelä-Saksassa lähellä Müncheniä ja kuoli vuonna 1991. Hänet löydettiin balettikoulusta näyttelijäksi perhe-elokuviin. Hänen tunnetuin roolinsa oli ”Immenhof”-filmeissä vuosina 1955-1958. Hän sai useita elokuvapalkintoja 1960-luvun alkuvuosina. Sitten hän aloitti iskelmälaulajan uran, johon keskittyi siitä alkaen.
Heidi Brühl sai täysosuman kappaleella "Hundert Mann und ein Befehl” (1966). Se nousi korkealle iskelmätilastoissa. Hän oli silloin 24-vuotias. Toinen suosittu kappale oli ”Das kann morgen vorbei sein” (1961).
Lys Assia
Lys Assia, joka syntyi 1924, oli sveitsiläinen chanson- ja poplaulaja, joka tunnetaan erityisesti kaikkien aikojen ensimmäisen Eurovision laulukilpailun voittosävelmän ”Refrain” esittäjänä vuonna 1956 Luganossa.
Pitkän ja menestyksellisen musiikkiuransa aikana Lys Assia esiintyi monille maailman merkkihenkilöille, ja esiintyi erityisesti hyväntekeväisyystapahtumissa.
+ + +
Videolla 5 Heidi Brühl esittää kappaleen "Hundert Mann und ein Befehl" (1966).
Videolla 6 kuullaan Lys Assian suurmenestys "Oh mein Papa" (1964). Musiikkinäyte on vuodelta 2008, jolloin hän on jo vanha arvokas leidi.
Video 5. Heidi Brühl - Hundert Mann und ein Befehl
VIdeo 6. Lys Assia - Oh mein Papa
France Gall
France Gall syntyi vuonna1947 Pariisissa Ranskassa. Hän menestyi ranskalaisena pop- ja iskelmälaulajana, mutta myös Saksassa. Vuonna 1965 hän voitti Euroviisut Serge Gainsbourgin kirjoittamalla kappaleella "Poupee de cire, poupee de son" eli Vahanukke. Gall edusti Euroviisuissa Luxemburgia.
1960- ja 70-lukujen taitteessa Gall levytti runsaasti musiikkia Saksassa, jossa hän saavuttikin suosiota. Esimerkkinä tuolta ajalta on kappale "Ich liebe dich, so wie du bist" (1969). Hän harjoitti mm. hyväntekeväisyystyötä Afrikan hyväksi. Hänen uransa laulajana jatkui vuoteen 1997 asti.
Beatrice Egli
Beatrice Margerite Egli syntypaikka oli vuonna 1988 Pfäffikon, Sveitsi. Hän on sveitsiläinen kevyen musiikin laulaja ja televisiojuontaja. Hän on niittänyt mainetta saksankielisessä Euroopassa hyväntuulisella ja tarttuvalla pop-musiikillaan.
Beatrice Eglin menestysiskelmiä ovat muun muassa "Mein Herz", "Verrückt nach dir", "Auf die Plätze, fertig, ins Glück!", "Wo sind all die Romeos" ja "Herz an".
+ + +
Videolla 7 Beatrice Egli laulaa kappaleen "Ein bißchen Goethe, ein bißchen Bonaparte" (1969).
Videolla 8 sveitsiläinen Beatrice Egli esittää laulun "Ohne Worte" (2015). Suomeksi "Ilman sanoja".
Video 7. France Gall - Ein bißchen Goethe, ein bißchen Bonaparte
Video 8. Beatrice Egli - Ohne Worte
Max Giesinger
Tämä toivekonsertti päättyy Max Giedingerin esittämään kahteen kappaleeseen.
Hän syntyi vuonna 1988. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Karlsruhen lyseosta. Hän on laulaja ja laulujen kirjoittaja. Hänen edustamansa tyylisuunta on pop ja pop rock. Hän oli jonkin aikaa Australiassa ja Uudessa Seelannissa "katumuusikkona", mutta palasi Saksaan.
Max Giesingerin hyvin menestyneitä kappaleita ovat mm. "Laufen lernen" (2014), "80 Millionen" (2016) ja "Legenden" (2018).
Hyväntekeväisyyttä hän tekee olemalla heikommassa asemassa olevien lasten ja nuorten lähettiläs vuodesta 2016 alkaen.
+ + +
Videolla 9 Max Giesinger esittää kappaleen "Wenn Sie Tanzt" (2016). Suomeksi: Kun hän tanssii. Yotubessa sen kuulijoita on ollut 65 miljoonaa kertaa.
Videolla 10A hän laulaa kappaleen "Die Reise" (2019). Suomeksi: Matka. Youtubessa sen kuulijoita on ollut 5,3 miljoonaa kertaa.
Ylimääräisellä videolla 10B hän laulaa suositun kappaleen "80 Millionen" (2016), joka on saanut 56 miljoonaa kuuntelukertaa. Se nousi Saksan iskelmälistoilla korkealle sijalle. Video on tekstitetty saksan kielen harrastajien iloksi.
Video 9. Max Giesinger - Wenn sie tanzt
Video 10A. Max Giesinger - Die Reise
Video 10B. Max Giesinger - 80 Millionen