Nuori salapoliisi Hannu

Eino Tienari       10.9.2021

Hannu on 12 vuotias. Hän haluaa olla salapoliisi. Siihen on tietysti opittava. Hän lukee monia nuorten seikkailukirjoja. Monissa niistä puhutaan salapoliiseista ja myös muista poliiseista. Se on hänestä jännittävää. Hän kertoo itse tästä asiasta seuravassa.

Koska toiminta on tietysti oltava täysin salassa, en sitä voi kertoa muille kuin parhaille kavereilleni. Ainakaan isälle tai äidille sitä ei kannata kertoa. He luultavasti nauraisivat asialle. Tai he hieman vain hymähtävät sanoen: ”Kaikenlaista sinäkin yrität uskotella. Ei sellaiseksi voi noin pieni poika ruveta.”

Siskoni Saara on eri asia. Hän on tosin vasta 10-vuotias, mutta on osoittautunut järkeväksi pikkutytöksi. Hän on esimerkiksi ollut hyödyllinen apu kastematojen kaivamisessa ja aarteiden etsinnässä. Olemme yhdessä löytäneet esimerkiksi paljon rahaa kolikkoina. Metallirahat ovat mukavia kerätä, vaikka niillä ei ostaisikaan mitään.

Olisi tietysti hyvä ensin löytää jokin rikos, jota voisi alkaa tutkia. Voisi aloittaa jostain pienemmästä rikoksesta näin alkuun. Sitten taitojen kehittyessä, voisi siirtyä vaikeampiin tapauksiin. Palkkio ei ole tärkein asia. Tärkeintä on löytää jännitystä ja ehkä lisäksi löytää syyllinen. Jos syyllinen ei löydy, niin ei se mitään. Tärkeintä on, että on jotain tekemistä ettei olisi tylsää.

Kuunteleminen on tärkeää. Aikuiset eivät useinkaan huomaa, että heitä kuunnellaan. On oltava huomaamaton ja olla piilossa. Ei kuitenkaan niin kaukana, ettei kuulisi aikuisten puheita. Niistä saa paljon mielenkiintoista selville. Joskus kuunteleminen kyllästyttää, koska ihmiset puhuvat paljon jokapäiväistä ja turhaa. Välillä sitten äkkiä kuuleekin jotain jännittävää Silloin on oltava tarkkana. On ehkä hyvä olla lyijykynä ja muistivihko taskussa, jotta voi kirjoittaa ylös asioita.

Pikkusisko voisi olla hyödyllinen, koska häntä ei osata epäillä. Jos menen itse kuunteluetäisyydelle ja minut huomataan, niin aikuiset muuttavat joskus puheenaihetta. En tiedä miksi, mutta näin minusta tuntuu. Varsinkin sen jälkeen, kun rupesin salapoliisiksi, olen huomannut isojen ihmisten tarkkailevan minua enemmän. Ehkä kuitenkin vain kuvittelen. Tarkkailen heitä nimittäin itsekin enemmän kuin ennen.

Kunnon rikosta onkin vaikea löytää. Sen olen huomannut. Sanomalehdissä niistä kerrotaan, mutta omassa elämässä asiat ovat toisin. Saa olla tarkkana, että huomaisi oikeita rikoksia. Aikuiset ovat olleet toistaiseksi ihan kunnollisesti käyttäytyviä. Minun olisi varmaan siirryttävä vakoilemaan vieraita ihmisiä. Pitää ihan miettiä, onko tiedossa sopivia kohteita vakoiltavaksi. Pikkusiskoni Saara voisi auttaa siinä asiassa.

Eräänä päivänä sain vihjeen, että kaupassa oli varastettu tavaraa. Se oli ihan sattuma, kun kuulin siitä. Asia olisi voinut jäädä kuulematta, mutta onneksi olin valppaana. Siispä asia olisi ratkaistava ja syyllinen löydettävä. En voi kuulustella kaupan myyjiä, koska he ovat aikuisia ja minä vain tällainen pieni poika. Kauppaan ei voi myöskään jäädä tarkkailemaan, koska silloin he epäilisivät varkaudesta minua. Sehän ei ole tarkoitus.

On ehkä odotettava muita tapauksia. Onhan minulla aikaa. En ole vielä ratkaissut yhtään tapausta, mutta olenhan vasta aloittanut tällä alalla. Uskon vielä jonain päivänä ratkaisevani jonkun rikoksen. Ei sen tarvitse olla kovin suuri. Jos rikoksen tekijä on ilkeä, minun on varottava paljastumasta. Voisin saada selkääni. Se ei olisi lainkaan mukavaa.

Jatkan tällä alalla vielä niin kauan kuin se huvittaa. Jos kyllästyn siihen, niin keksin varmaan jotain muuta tekemistä.

--------------

Nämä novelli on kirjoitettu tänä syksynä kirjoittajakurssilla Oulussa.

Jaa tämä sivu