Kaupunkimatka

Eino Tienari      3.9.2020 

       (Se on kirjoitettu vuonna 2004 ja se kuvaa erään pojan omia ajatuksia.)

Olen menossa kaupunkiin elokuviin. Siellä on hirmuisen jännä elokuva. Siinä on kaikenlaisia avaruusolioita ja vaikka mitä. 

Kylläpä kuuluu kummallista ääntä. Tavallisesti on melko hiljaista. Hei, joku syö! Miten siitä lähtee noin kova ääni. Makeeta, että kuuluu edes jotain!

Hei ootas! Nythän alkoi tapahtua. Bussin lattialla pyörii omenoita. Mahtavaa! Mistä ne ilmestyivät? Nyt niitä alkaa kerätä konttaamalla jokin vanha nainen. Onpa todella vanha! Taitaa olla jostakin mummojen hoitokodista. On niitä kaikenlaisia! Ei ole ihmekään, että tuoltakin omenat karkasivat! Ei ole mummo enää kunnossa. Omenat eivät osu sen käteen. Jospa sitä pitäisi vähän auttaa. Joo! Minäpä autan ja menen mukaan lattialle poimimaan.

On se jänskää, kun sentään jotain tapahtuu! Lähtiessään se kiitti kaikkia osanotosta, mikä oli hauskasti sanottu. Se oli ihan mukava mummo.

Nyt pääsin vihdoin elokuvateatterin aulaan. Täällä ei olekaan niin paljon odottamassa katsojia, kuin kuvittelin. Ehkä se johtuu arkipäivästä. Nyt sain lipun ja voin odottaa oven aukaisemista saliin.

Mitä ovat nuo tavallisten koululaisten näköiset pojat? He käyttäytyvät kummallisesti. He hymyilevät ja viittoilevat tarmokkaasti toisilleen. Mitään ääntä en heidän suustaan kuule. Kuitenkin he näyttävät ymmärtävän hyvin toisiaan. On kuulemma olemassa ihmisiä, jotka eivät kuule mitään. Ovatkohan nämä pojat sellaisia? Silloin he ovat varmaan kuurojenkoulun oppilaita. Tiedän, että sellainen koulu on olemassa.

Miten he kuulevat elokuvan ääniä? He eivät varmaan kuulekaan vuorosanoja eivätkä elokuvan tehosteääniä. Kuurot kuitenkin näkevät valkokankaalla tapahtumat ja voivat lukea vuorosanat tekstitettynä kuten muutkin. Toisin sanoen ulkomaiset elokuvat sopivat heille hyvin. Jos elokuva on suomalainen, niin he eivät voisi lukea vuorosanoja testien avulla.

Nyt sitten elokuva on katsottu ja olen taas ulkona. Se oli ihan hyvä ja jännittävä tarina. Menenpä bussipysäkille odottamaan paluukyytiä kotiin.

Jaa tämä sivu